klanten beoordelen ons met een 9,5

Welke vragen stellen bij bezichtiging? Die vind je op deze pagina!

Welke vragen stellen bij bezichtiging? 10 vragen die je echt moet stellen

Ben je van plan om een woning te gaan bezichtigen? Dan wil je natuurlijk goed voorbereid op pad. Waar moet je op letten tijdens de bezichtiging? Welke vragen stellen bij bezichtiging? En wat moet je doen met de antwoorden die je van de verkoper of makelaar krijgt? Het kan als onervaren koper best een uitdaging zijn die veel onzekerheid met zich meebrengt. Daarom lees je op deze pagina meer over welke 10 vragen je sowieso zou moeten stellen tijdens de bezichtiging en wat wij van Steenhuis Makelaars voor jou kunnen betekenen om met een goed gevoel op bezichtiging te gaan.

Wil jij je tijdens de bezichtiging laten begeleiden door een ervaren makelaar? Neem dan contact met ons op!

10 vragen die je móet stellen tijdens een bezichtiging

Is het je gelukt om een woning te vinden die aan jouw wensen voldoet? Heeft de woning het juiste aantal kamers? Ligt hij in de juiste buurt? Voldoet de woning aan jouw verdere toekomstige woonwensen? Dan is de volgende stap om een bezichtiging te gaan plannen. Het stellen van de juiste vragen wordt in het enthousiasme van de bezichtiging van de woning vaak vergeten. Om te zorgen dat jou dit niet overkomt, hebben we 10 vragen opgesteld die je móet stellen tijdens de bezichtiging om niet alleen te achterhalen wat je wel ziet, maar ook wat je niet ziet. Je vindt ze hieronder.

1. Hoelang staat het huis al te koop?

Wanneer je weet hoelang een huis al te koop staat, krijg je een goed beeld van de populariteit van een huis. Staat een huis al langer dan een half jaar te koop, dan kan dit een teken zijn dat er wat onderhandelingsruimte is en de verkopende partij misschien akkoord gaat met een bod onder de vraagprijs.

2. Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Wanneer de verkoper van het huis al een ander huis heeft gekocht, kan het zijn dat de verkoper snel van het huis af wil. Vraag bijvoorbeeld aan de verkoper of makelaar wanneer de verkoper van het huis in het nieuwe huis kan. Zo heb je voor jezelf een indicatie wanneer jij eventueel kan verhuizen en weet je of er haast bij de verkoop is.

3. Wat is de reden van verkoop?

Het is slim om bij de verkoper of makelaar te achterhalen wat de reden is dat het huis verkocht wordt. Ligt iemand in scheiding of gaat iemand verhuizen naar een andere regio vanwege een nieuwe baan, is dat natuurlijk een andere situatie dan wanneer er gebreken aan het huis zijn of wanneer er sprake is van een burenruzie.

4. Hoelang heeft de verkoper in het huis gewoond?

Wanneer de verkopers na een hele korte tijd opnieuw gaan verhuizen, kan het goed zijn om op je hoede te zijn voor eventuele addertjes onder het gras. Ga ook na of eerdere bewoners snel verhuisd zijn, dit kan een teken zijn dat er een probleem in de straat of wijk is waar je niet op zit te wachten.

5. Is er al een bod gedaan?

De makelaar mag geen uitspraken doen over de hoogte van andere biedingen die eventueel op het huis zijn uitgebracht, maar wel of er al meer biedingen zijn uitgebracht. Bedenk vervolgens welke vervolgstappen je gaat zetten. Wordt het te spannend? Misschien kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen.

6. Hoe is het om in de buurt te wonen?

Wanneer je niet bekend bent in de wijk waar je een huis bezichtigt, is het goed om te vragen hoe het is om in de buurt te wonen. Probeer hier zoveel mogelijk informatie over te krijgen. Let hierbij wel op dat wat voor de verkoper of verkopende makelaar als prettig gezien wordt, voor de ander juist onprettig kan zijn. Kijk dus vooral of jouw woonwensen overeenkomen met het beeld wat er van de wijk geschetst wordt.

7. Wat is de oorzaak van eventuele gebreken?

Zorg dat je tijdens de bezichtiging niet alleen kijkt naar een eventueel verouderde keuken, maar kijk ook of je vochtplekken of scheuren in muren kunt ontdekken. Sluiten verder de ramen en deuren goed? Of vallen er andere dingen op? Mocht je iets opvallen, stel er dan direct een vraag over.

8. In welke bouwkundige staat verkeert de woning?

Vraag de verkoper hoeveel onderhoud de woning de laatste jaren heeft gehad. Wat is er allemaal aan de woning gedaan? En zijn er dingen die nog aangepakt moeten gaan worden? Twijfel je over de bouwkundige staat? Of betreft het een oudere woning? Laat dan altijd een bouwkundige keuring verrichten.

9. Hoeveel ben je maandelijks kwijt aan gas, water, licht en andere (bijv. VvE) kosten?

Wanneer je weet wat je maandelijks aan terugkerende kosten kunt verwachten, zoals hypotheek, gas- water, en lichtkosten, VvE (Vereniging van Eigenaren) en andere belastingen en heffingen, kun je voor jezelf een begroting maken en bepalen of je de kosten in verhouding vindt staan tot de woning.

10. Zijn er spullen die je kan overnemen?

Een woning koop je in principe zonder roerende zaken, zoals bijvoorbeeld raambekleding. De makelaar heeft vaak een overzicht waaruit je kunt opmaken welke roerende zaken achterblijven, meegenomen worden of overgenomen kunnen worden. Ook roerende zaken kun je meenemen in de onderhandelingen. En dan nog één laatste tip vanuit Steenhuis Makelaars: Wees niet onnodig negatief over de woning die je bezichtigt.

11. Een bonus tip vanuit Steenhuis Makelaars

Wij hebben al eens meegemaakt dat iemand de woning volledig afkraakte en dacht dat hij daarmee de onderhandelingspositie kon versterken. Dit kan echter averechts werken tijdens de onderhandelingen. Probeer dus zoveel mogelijk neutraal te blijven.

Steenhuis vertelt...

Wil jij meer weten over de gezichten achter Steenhuis? Lees dan onze blogs.

Welke stellen bij bezichtiging: het blijft lastig als onervaren koper

Wanneer je geen bouwkundige achtergrond hebt, kan het lastig zijn om te bepalen welke vragen je moet stellen tijdens de bezichtiging. Wil je wat hulp bij de bezichtiging en aankoop van jouw huis? Schakel Steenhuis Makelaars dan in als aankoopmakelaar. Wij kunnen je helpen bij het vinden, bezichtigen en aankopen van jouw droomhuis. Meer weten? Lees hieronder meer over onze pakketten.

welke vragen stellen bij bezichtiging

Het 'In the picture' pakket

Wil je graag hulp bij het vinden van het huis wat voldoet aan al jouw woonwensen en wil je ook dat we je bij de aankoop van het huis ondersteunen? Bij het 'In the picture' pakket sta jij letterlijk bij ons in the picture. Alles draait om jou. Jouw foto met daarbij jouw woonwensen hangt goed zichtbaar bij ons op kantoor. Zo denken we voortdurend aan je. Wat we voor je doen? We gaan net zo lang door totdat we samen jouw nieuwe droomhuis gevonden hebben. En is dit het geval? Dan doen we samen met jou de bezichtiging en begeleiden we bij de aankoopkeuring. Maar daar stopt het niet. Neem je dit pakket bij ons af, dan verzorgen wij voor jou het hele traject van zoektocht tot sleuteloverdracht. Zo wordt je compleet ontzorgd.

Bekijk onze tarieven

Ons aanbod huizen, klaar voor een bezichtiging

Heb je nog geen huis gevonden wat je graag zou willen bezichtigen? Kijk dan eens hieronder bij de recent in de verkoop gekomen huizen, of bekijk ons volledige aanbod huizen in Assen en omgeving. En wie weet zit jouw droomhuis ertussen.

Nog geen huis gevonden voor bezichtiging? Schrijf je in voor onze gratis zoekopdracht of neem contact met ons op via onderstaand formulier!