De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

5 fouten bij het kopen van een woning!

Mrt, 2023 Huis kopen

Dagelijks begeleiden wij mensen bij het kopen van hun woning. Wat we vaak zien tijdens dit proces is dat mensen dezelfde fouten / vergissing maken. Hieronder 5 fouten die jij na het lezen van dit artikel in ieder geval niet meer gaat maken!


1. Doe mij maar een voorlopig koopcontract.

Nadat een woning mondeling gekocht is, spreekt men vaak over een voorlopig koopcontract. Wat veel mensen niet weten is dat dit geen voorlopig contract is. Dit contact is bindend tenzij je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen en hiervan gegrond gebruik kan maken.

2. Blind door verliefdheid.

Funda is natuurlijk de ideale website om woningen te bekijken, even ‘stiekem’ bij iemand in huis kijken. Als je op internet al helemaal verliefd bent op een woning, dan is de kans groot dat je blind bent voor gebreken aan de woning. Tijdens de bezichtiging zie je vaak alleen de mooie dingen, maar achterstallig onderhoud niet. Daarom is het verstandig een makelaar mee te nemen die met andere, ‘zakelijke’ ogen naar de woning kijkt.

3. Ik wil een woning met een grote woonkamer, dito keuken, 3 instapklare king size slaapkamers zonder verbouwingen in een aangename buurt.

Bespaar jezelf veel frustratie: selecteer panden niet enkel in functie van wat je verlangt, maar hou rekening met jouw financiële draagkracht en de (toekomst)mogelijkheden die elk pand biedt. Verder kan je best ook even stilstaan bij de mogelijkheden die elk pand biedt en oog hebben voor bijvoorbeeld de mogelijkheid om de zolder te verbouwen tot een leefruimte of slaapkamer of de benedenverdieping te herindelen.

4. Ligging.

Houd bij een bezoek steeds de locatie in het achterhoofd. Een kamer kan worden vergroot, een zolder verbouwd, maar de ligging van een woning ligt vast. Houd bij het overwegen van een pand zeker ook rekening met onder meer de afstand tot het werk, eventueel de school van de kinderen, de nabijheid van een bakker, supermarkt. Een landelijke omgeving biedt veel rust, maar ligt vaak ook verder van voorzieningen.

5. De kosten van een bouwtechnische keuring zijn te hoog

Vaak vinden kopers de kosten van een bouwkundige keuring te hoog en hebben ze het gevoel dat ze zelf de gebreken in een huis wel kunnen vinden. Maar wat als er achteraf blijkt dat er schimmel in de woning zit? De koop kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Bedenk daarom goed of het niet verstandig is om de woning wél te laten keuren door een specialist. De kosten vallen over het algemeen wel mee en nog belangrijker…. door de keuring weet je altijd waar je aan toe bent.

Wil jij tijdens het kopen van een woning een goede begeleiding? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar heeft kennis van de lokale woningmarkt, kan namens jou onderhandelen over de prijs van de woning en kan jou helpen bij het koopcontract. Kortom van het zoeken naar een woning tot en met de sleutel overdracht bij de notaris.

Misschien heb jij je eigen droomwoning al gezien, dan gaan wij samen met jou bekijken of de woning inderdaad aan je eisen voldoet. Is de woning bouwtechnisch gezien ook in de staat zoals jij het verwacht of wilt? Voldoet het bestemmingsplan aan de wensen, eisen of verwachtingen?. En de vraagprijs... is deze reëel?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis informatief gesprek of lees meer.

Telefoonnummer:0592 318 000
E-mailadres: info@steenhuis.nl