Hoe beslis je of je een makelaar inschakelt?

Steenhuis Makelaars Assen - Jelmer Sterken

Jelmer Sterken geeft antwoord

Wanneer je overweegt je huis te verkopen en twijfelt of je een makelaar wilt inschakelen, stel jezelf dan vijf vragen:


1) Wat zijn de ervaringen in je omgeving?

Vaak zijn er mensen in je omgeving die recent hun huis verkocht hebben. Hoe beviel hun keuze om wel of geen makelaar in te schakelen?

2) Kun je je zakelijk opstellen?

Je huis verkopen is een emotionele beslissing. Het is je thuis, je hebt hier een geschiedenis. De vraag is dus: ben je in staat om jouw emotie aan de kant te zetten? Veel kijkers benoemen nu eenmaal ook mogelijke kritische punten en hebben geen behoefte om jouw persoonlijke verhalen te horen.

3) Heb je genoeg tijd?

Een koper is in de huidige markt meestal gemakkelijk te vinden. Als je je huis zonder makelaar wilt verkopen, besef dan dat je flink overdonderd kunt worden door de piek aan kijkers. Mensen zullen soms – figuurlijk - over elkaar heen buitelen en het liefst nú je huis komen bekijken. Heb je genoeg tijd om zoveel mogelijk kijkers rond te leiden?

4) Beschik je over een netwerk?

Wil je de best mogelijke opbrengst, dan is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen je huis te zien krijgen. Dat principe is heel simpel. Als je niet alleen je eigen netwerk aanboort, maar een zo groot mogelijke groep, zal de uiteindelijke opbrengst hoger zijn.

5) Heb je ervaring met onderhandelen?

Sommige mensen weten op alles korting te krijgen, anderen generen zich nog op een buitenlandse markt waar verwacht wordt dat je onderhandelt. Bij huizen gaat het om serieus geld. Bedenk dus of je een goede onderhandelaar bent. Hier kunnen - zelfs als je jezelf hierin denkt te kennen - nog verrassingen ontstaan tijdens een onderhandeling.

Op alle vragen goed onderbouwde antwoorden?

Wanneer je op bovenstaande vragen goede antwoorden hebt, ben je al een flink eind op weg in je keuze of je het zelf kunt of niet. Ondanks dat is het toch aan te raden om één of twee makelaars vrijblijvend uit te nodigen voor een gesprek. Bespreek tijdens zo’n gesprek de bovenstaande punten en vraag naar hun onderhandelingsresultaten. Zo krijg je een mooie indicatie van hun prestatie ten opzichte van andere (internet)makelaars.

Weten hoe Steenhuis Makelaars werkt?
Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!


 • A.H.G. Fokkerstraat 38
  9403 AP Assen
 • +31592318000
 • KvK: 04018792
 • BTW: NL 0013.87.388.B.01
 • IBAN: NL08 INGB 0666298793
Steenhuis Makelaars Zuidhorn B.V.
 • Hooiweg 4a
  9801 AJ Zuidhorn
 • 0594 500 020