5 onderhandelingstips van Ilse die zeker gaan helpen bij het bieden!

5 onderhandelingstips van Ilse die zeker gaan helpen bij het bieden!

5 onderhandelingstips van Ilse die je zeker gaan helpen bij het bieden op jouw droomhuis!

Ben jij op zoek naar een huis? Dan weet jij als geen ander hoeveel hierbij komt kijken. Vaak vind je niet direct een huis dat voldoet aan jouw wensen en eisen, laat staan jouw droomhuis. Heb je een huis gevonden dat hier wel aan voldoet, dan begin je aan een nieuw avontuur: het bieden!

Niemand wil te veel betalen voor zijn of haar huis. Er hangt dus veel af van de onderhandelingen die gaan plaatsvinden. Om jou zonder stress en zo gunstig mogelijk door dit proces te loodsen, heeft onze NVM-makelaar Ilse van der Galiën een aantal onderhandelingstips voor je op een rijtje gezet.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een term die je overal kan toepassen, maar in dit geval heel erg waar is! Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je kan en wilt uitgeven aan woonlasten / hypotheek. Laat je vooraf goed informeren door een hypotheekadviseur. ‘Wat we daarnaast vaak zien, is dat mensen geen compleet beeld hebben van wat ze gaan kopen of geen beeld hebben van wat de verkoper belangrijk vindt’. Veel verkopers maken de keus voor een koper op basis van goede randvoorwaarden zoals zekerheid, datum van oplevering, roerende zaken etc. ‘De prijs is dan in verhouding niet altijd het belangrijkste aspect’.

Wees positief

‘Verkopers zijn vaak heel trots op hun woning’. Logisch toch? Jarenlang hebben ze er met plezier gewoond en veel mooie momenten meegemaakt. ‘Als je een bod uitbrengt, vertel de verkoper dan ook dat je de woning prachtig vindt en jezelf er al ziet wonen’. Dit zorgt voor een klik met de verkoper(s). ‘Verbeterpunten zijn altijd welkom richting de verkopers, maar ga niet de woning afkraken’. Het is de toon die de muziek maakt.

Doe een zo compleet mogelijk bod

Zorg ervoor dat jouw bieding zo compleet mogelijk is. Het gaat dan niet alleen om de hoogte van het bod, stel ook alvast goede randvoorwaarden op zoals de datum van levering, eventueel voorbehoud van financiering en misschien bouwkundig onderzoek etc. ‘Hoe completer en concreter jouw voorstel is, hoe meer stof tot nadenken de verkoper heeft.’

Onderbouwen is een vak

Wanneer je een bod hebt neergelegd en vervolgens een tegenvoorstel hebt ontvangen, starten de onderhandelingen. Je bod is meestal lager dan de maximale prijs waarvoor je het huis wil hebben. ‘Daarbij zorgt een duidelijke onderbouwing van jouw bod voor veel begrip. Noem bijvoorbeeld je financiële situatie: Ik zit nu al aardig in de buurt van wat ik maximaal te besteden heb.’ Op deze manier krijgen beide partijen een duidelijk beeld waarom er een bepaalde bieding wordt gedaan.

Ga niet over je grenzen

Bedenk van tevoren wat je maximaal voor de woning wil en kan betalen. Ga hier vervolgens ook nooit overheen! Ook niet als er een andere partij is die meer biedt. ‘Vaak zien we dat mensen, zeker nu met de drukte op de woningmarkt, worden beïnvloed door emoties. Ze willen soms zo graag een huis hebben omdat ze bang zijn dat deze kans niet meer voorbijkomt. Alleen al hierom zou een aankoopmakelaar zich kunnen terugverdienen.’ De aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en heeft geen emotie bij een woning. Kies jij niet voor een aankoopmakelaar, houd je dan aan je grenzen om teleurstelling te voorkomen.

Wil jij meer tips voor het onderhandelen of wil jij begeleid worden tijdens jouw koopproces door een NVM-Makelaar? Dat kan! Tijdens een gratis servicegesprek bij ons op kantoor vertellen wij jou graag meer! Een servicegesprek inplannen? Vul onderstaand formulier in of bel of mail ons 0592 318 000  info@steenhuis.nl

Wij helpen je graag!