Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

Het is zover, jij hebt dé woning gevonden op Funda. Een leuke buurt, voldoende slaapkamers en genoeg ruimte om uit te bouwen. Tijd om een bezichtiging te plannen! Even checken of de foto’s niet vertekenen en kritische vragen te stellen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom adviseren wij om tijdens jouw bezichtiging onderstaande vragen te stellen en vergeet zeker niet het NVM bezichtigingsverslag mee te nemen. Hiermee loop je goed en gestructureerd door misschien wel jouw nieuwe woning.

Kun jij tijdens jouw zoektocht naar jouw droomhuis advies gebruiken?

Plan dan een vrijblijvende afspraak in met één van onze makelaars!

Download HIER het NVM bezichtigingsverslag!

En bekijk hieronder de 10 vragen die je echt moet stellen tijdens een bezichtiging

10 vragen die je echt moet stellen tijdens een bezichtiging

  1. Hoelang staat het huis al te koop? Wanneer je weet hoelang een huis te koop staat, krijg je inzicht in de populariteit van de woning. Staat het huis al langer dan een half jaar te koop? Dan kan het zijn dat de verkopers sneller akkoord met een lager bod.

  2. Heeft de verkoper al een andere woning gevonden? Als de verkoper al een ander huis heeft gekocht, dan kan het zijn dat de verkoper sneller wil verkopen. Vraag bijvoorbeeld aan de verkoper wanneer hij in zijn nieuwe woning kan. Zo heb je gelijk een indicatie voor jezelf wanneer jij eventueel kan verhuizen.

  3. Waarom wordt de woning verkocht? Probeer bij de verkoper of makelaar te achterhalen waarom het huis verkocht wordt. Als iemand in een scheiding zit of toe is aan een nieuwe stap in zijn leven, is dit natuurlijk anders dan wanneer er gebreken zijn aan de woning of sprake is van een burenruzie.

  4. Hoelang heeft de verkoper in het huis gewoond? Als de verkopers na een hele korte tijd opnieuw verhuizen, dan kan je het gevoel bekruipen dat er een addertje onder het gras zit. Daarom is het goed om te vragen hoelang ze in het huis gewoond hebben. Ga ook na of de eerdere bewoners ook snel verhuisd zijn. Dan kan het zijn dat er problemen in de straat of wijk zijn waar je niet op zit te wachten.

  5. Is er al een bod uitgebracht? Vraag aan de makelaar of er al een bod door anderen is uitgebracht. Dit betekent dat er meer geïnteresseerden zijn. De makelaar zal geen uitspraken doen over de hoogte van het bod dat eventueel is uitgebracht. Bedenk nu goed welke volgende stap je gaat zetten. Wordt het (te) spannend? Vraag een aankoopmakelaar.

  6. Hoe is het om in deze buurt te wonen? Ben je niet bekend in de wijk, vraag dan hoe het is om in de buurt te wonen. Probeer zoveel mogelijk vragen hierover te stellen. Let wel op, wat voor de verkoper of verkopende makelaar als prettig wordt ervaren, kan voor de ander juist weer niet gelden.

  7. Wat is de oorzaak van eventuele gebreken? Zorg dat je tijdens de bezichtiging niet alleen kijkt naar de eventueel verouderde keuken, maar kijk ook naar vochtplekken of scheuren in muren. Openen en sluiten de deuren en ramen goed? Mocht jou iets opvallen aan het huis, stel er dan direct vragen over!

  8. Hoe is het met de bouwkundige staat van de woning? Vraag de verkoper hoeveel onderhoud hij heeft gehad aan de woning. Wat is er allemaal aangepakt en wat niet? Misschien heeft hij zelf al de dakpannen en kozijnen vervangen. Dat scheelt jou weer! Is het een oudere woning of twijfel je aan de bouwkundige staat? Laat de woning dan bouwkundig keuren.

  9. Hoeveel ben je maandelijks kwijt aan gas, water en licht en andere (VvE) kosten? Als je weet wat je maandelijks aan terugkerende kosten moet betalen, zoals de hypotheek, gas-, water- en licht, VvE (Vereniging van Eigenaren) kosten en andere belastingen en heffingen kun je voor jezelf een maandelijkse begroting maken en bepalen of jij het waard vindt om voor dat bedrag het huis te kopen.

  10. Zijn er spullen die je kan overnemen? Een woning koop je in principe zonder roerende zaken, zoals bijvoorbeeld raambekleding. De verkopende makelaar heeft een overzicht waaruit je kan opmaken welke roerende zaken achterblijven, meegaan of overgenomen kunnen worden. Ook roerende zaken kan je meenemen in de onderhandeling.

O ja, nog één laatste tip: Wees niet onnodig negatief over de woning. Wij hebben al eens meegemaakt dat iemand de woning volledig afkraakte en dacht dat hij daarmee zijn onderhandelingspositie verstevigde. Doe dit niet, probeer neutraal te blijven.

Zoals uit bovenstaande duidelijk is geworden, zijn er veel zaken waaraan je moet denken bij het vinden van jouw toekomstige woning. Iets waarin Steenhuis Makelaars jou volledig kan begeleiden. Weten hoe? Bel ons 0592-318000 en maak een afspraak voor een gratis servicegesprek!

Eerst jouw huis verkopen voordat je andere gaat bezichtigen?

Bereken dan hier de waarde van jouw huidige woning!

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?