Bouwkundige keuring uitvoeren? Ja of nee?

Wat kost zo’n inspectie

Een uitgebreide inspectie is natuurlijk niet gratis. Afhankelijk van de grootte van de woning en welke inspecteur je inschakelt mag je uitgaan van €300,-  tot €750,-.

Verplichte keuring

In sommige gevallen moet je een keuring laten uitvoeren, omdat de geldverstrekker anders jouw hypotheek niet goedkeurt. Als bijvoorbeeld blijkt dat er sprake is van veel achterstallig onderhoud, dan kan de waarde van de woning minder zijn. Het kan ook zijn dat de taxateur zelf een bouwtechnische keuring adviseert.

Als je een ouder huis koopt dan is het verstandig om de woning te laten keuren. Met name bij woningen ouder dan 20 jaar. Eigenlijk is het sowieso slim om de woning te laten keuren, want ook bij jongere huizen kan er iets aan schorten. Zo weet je wat je precies koopt en welke onderhoudskosten je kan verwachten.

Keuring eerst of pas na het bod?

Als je eerst een technische keuring laat doen, dan stem je jouw bod af op de uitkomsten van het rapport. Onderhouds- of reparatiekosten neem je dan mee in het bod.  In een oververhitte huizenmarkt is er bijna geen tijd om eerst te keuren, want voordat je het weet is de woning al verkocht.

Je kan ook een keuring laten uitvoeren nádat je een bod hebt gedaan. Het is dan verstandig om de keuring als ontbindende voorwaarde in de onderhandeling mee te nemen. Dan doe je dus een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Mocht uit de keuring blijken dat er veel onderhoud nodig is, dan zou je met de verkoper een bedrag kunnen afspreken wat je aan reparaties wilt besteden.

Niet nodig

Koop je een appartement, dan is een bouwtechnische keuring vaak niet nodig. Wat dan wel belangrijk is, is om te weten of een Vereniging van Eigenaars (VvE) aanwezig is en het meerjarenonderhoudsplan kunt inzien. Eventuele gebreken zijn dan al bij de VvE bekend. Denk hierbij aan gebreken aan het dak, kozijnen, muren of algemene leidingen.

Opleveringskeuring

Ook bij een nieuwbouw woning is het handig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Op die manier weet je zeker dat alles volgens de tekeningen is gebouwd en er niet achteraf toch gebreken blijken te zijn. Een opleveringskeuring wordt dan ook aanbevolen.

De juiste inspecteur

Als je een bouwtechnische keuring laat uivoeren, zorg er dan voor dat je een gecertificeerd bedrijf inhuurt.  Let erop dat niet alle rapporten door jouw geldverstrekker worden geaccepteerd. Check daarom of het keuringsrapport erkend wordt door Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dan weet je in ieder geval dat je goed zit.