Dag uit het leven van een "Steenhuismakelaar"

Geen dag hetzelfde; een dag als makelaar bij Steenhuis

Jelmer Sterken

Rond 6.45 gaat de wekker in huize Sterken en starten we de dag met elkaar. Werken waar je woont heeft zijn voordelen: vandaag kan ik mijn dochters naar school brengen voordat ik doorga richting kantoor. Na de meest urgente mails te hebben verwerkt begint de dag met een vrijblijvend gesprek bij een ruime woning uit begin jaren ’70. Tijdens het voorbereiden gisteren kon ik het NVM-systeem geen eerdere transacties vinden, dus ik ben benieuwd….

Waarom willen ze verkopen?

Op het adres aangekomen tref ik een oudere dame en haar zoon, die mij gelijk voorzien van een goede kop koffie. Al sprekend nemen ze mij mee in bijna 50 jaar historie: mevrouw was samen met haar man 1e eigenaar en dit (t)huis heeft alles meegemaakt. Opgroeiende kinderen en het onvermijdelijke leger worden van het ‘nest’. Meneer is een paar jaar geleden overleden en het wordt allemaal te groot. Samen bespreken we diverse mogelijkheden en we maken een voorzichtig ‘plan de campagne’ over aan- en verkoop. Gelukkig namen deze mensen contact op zonder dat er ‘nood’ was, want afscheid nemen vraagt tijd. Ik maak een vrijblijvend zoekprofiel voor nieuw aanbod aan en we spreken af dat we over twee weken weer even contact hebben.

Kan het ook snel?

Vanuit de relatieve rust kom ik in de auto tot de ontdekking dat niet iedereen de tijd heeft om rustig keuzes te maken. Ik heb een app van een jong stel met de mededeling dat de woning, waarvan ik ze het adres gisteravond nog heb doorgegeven, toch echt dé woning is en ze willen deze week nog kijken. Vijf jaar geleden onvoorstelbaar, maar nu moet er snel geschakeld worden om de boot niet te missen. Omdat ik zo door moet naar een bezichtiging bel ik naar kantoor met de vraag om z.s.m. wat te plannen met verkopend makelaar, alle informatie op te vragen en deze alvast door te zetten naar onze klanten. Aankopen is snel schakelen, maar met een goede voorbereiding weet je wel wát je koopt.

Wat brengt de tweede helft?

Na de bezichtiging en de lunch rij ik naar een taxatie-opname van een zojuist verkochte woning. Voor de financiering wil de bank weten of het ‘onderpand’ wel past bij de lening en na een vlotte opname ben ik een goed gedeelte van de middag bezig met het uitwerken van het rapport en het plegen diverse telefoontjes.

Als afsluiting van mijn kantoormiddag heb ik een afspraak om een koopakte te tekenen. Dat is altijd een feestje! Vorige week hebben we een mooie tussenwoning mogen verkopen voor klanten die toe waren aan de volgende stap. Het blijft voor veel mensen ingewikkelde materie, maar na de koopakte volledig te hebben besproken weten ze in ieder geval wat er ondertekend wordt.

Feestje

Klaar voor morgen!

Na het eten kan ik het toch niet laten om alvast de agenda van morgen te bekijken en zie dat één van de kijkers van vanmorgen voor de 2e keer komt; ik app mijn klanten nog even en ben benieuwd wat  morgen in petto heeft!