Een huis kopen in een oververhitte woningmarkt. Zo doe je dat.

Een huis kopen in een oververhitte woningmarkt. Zo doe je dat.

Snel en verantwoord een huis kopen

Een huis kopen wordt steeds lastiger. Duizenden euro’s overbieden om toch die droomwoning te kopen. We horen en zien het steeds vaker tijdens deze gekte op de huizenmarkt. Maar hoe kun je je als koper toch staande houden en zorg je ervoor dat je snel en verantwoord een huis koopt? Wij hebben de do’s en de don’ts voor je op een rijtje gezet.

Een goede voorbereiding is het halve werk (do!)

Ga na wat je per maand maximaal wilt en kan uitgeven. Dit zorgt ervoor dat je snel en adequaat kunt handelen. Dit moet je van tevoren goed op een rijtje hebben:

 • Waar moet de woning aan voldoen? Dit helpt je bij je zoektocht en je weet waar je op moet letten bij een bezichtiging. Maak dus van tevoren een wensenlijst.
 • Ga alvast in gesprek met een financieel adviseur om jouw financiële mogelijkheden te berekenen. Denk alvast na over wat je per maand maximaal wil uitgeven en hoeveel je hiervoor kunt lenen.

Deskresearch (do)!

Zodra je een woning op het oog hebt, is het zaak om zoveel mogelijk informatie in te winnen. In welke staat verkeert de woning en wat is eigenlijk de waarde. Belangrijke bronnen hiervoor zijn:

 • Het kadaster (koopsom en WOZ-waarde)
 • De verkopende makelaar (staat van onderhoud, leeftijd van apparatuur zoals CV)
 • Gemeente (bestemmingsplannen)
 • VVE (vereniging van eigenaars) indien je een appartement wil kopen (begroting en onderhoudsplan)
Reageer snel! (do!)

We kennen allemaal die vriend van de buurman die binnen een dag zijn huis heeft verkocht. We hebben nieuws voor je: deze vriend van de buurman bestaat echt anno 2018. Een huis dat  ’s ochtends in de verkoop komt, kan de volgende dag alweer verkocht zijn. Natuurlijk zal dit niet altijd gebeuren, maar het komt zeker voor. Reageer daarom snel door:

 • Dagelijks het aanbod te checken op verschillende huizensites
 • Je in te schrijven op nieuwsbrieven van makelaars
 • De social media pagina’s van makelaars goed in de gaten te houden
 • Bij interesse direct contact op te nemen met een makelaar (ga na dat de meeste makelaarskantoren tot 17:00 geopend zijn en dat je dus overdag erbij moet wezen).
 • Zo snel mogelijk een bezichtiging te plannen.
Aanmelden voor een gratis zoekopdracht?

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste aanbod via de mail!

Net'werken' (do!)

Je hebt soms ook huizen die al verkocht zijn voordat ze op funda staan. Houdt daarom je oren en ogen open binnen je eigen netwerk en houdt social media pagina’s van verschillende makelaars in de gaten. Een huis kopen in deze tijd vraagt om een andere aanpak. Wees dus zo creatief mogelijk!

Kom jij oren en ogen te kort? Heb je alles geprobeerd maar val je alsnog elke keer buiten de boot? Of vind je het gewoon heel spannend allemaal? Dan kun je er ook voor kiezen om het netwerk en de expertise van een van onze aankoopmakelaars in te schakelen.

Bieden boven de vraagprijs niet altijd nodig (don't)

Meer bieden dan de vraagprijs is niet per definitie slecht. Echter is het bieden boven de vraagprijs ook niet altijd nodig. Als er veel of meer interesse is voor de woning kan de verkoper in overleg met de makelaar de procedure wijzigen naar een inschrijving. Dan is het belangrijk voor jezelf uit te maken of je hierin wilt meegaan ja of nee.

Te snel gaan (don't)

Haastige spoed is zelden goed! Een gezegde dat al jaren bestaat en ook binnen de huizenmarkt van toepassing is. Zeker wanneer je ziet dat mensen af zien van een bouwkundige keuring of financieringsvoorwaarden terwijl ze hierdoor juist grote risico’s lopen. Wanneer je de financiering niet rond krijgt en je geen voorbehoud financiering hebt opgenomen, kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

Blijf rustig (de belangrijkste do!!)

Ook al mis je een keer de boot, blijf positief! Voordat je het weet zie je weer een ander mooi huis! Focus je daarom niet al te veel op 1 huis of op het korte termijn kopen van een huis. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de expertise van een aankoopmakelaar in te schakelen. 

Een huis kopen?

Lees hier wat onze aankoopmakelaars allemaal voor jou kunnen betekenen.