Eerst kopen, eerst verkopen of toch andersom?

Eerst kopen, eerst verkopen of toch andersom?

Wat is verstandig? Eerst kopen, eerst verkopen of toch andersom?

Column: Ilse van der Galiën van Steenhuis Makelaars aan het woord in de Assercourant, bijlage Verhuizen, van 1 november 2018. 

In de huidige woningmarkt, waarin het aanbod daalt, de prijzen stijgen en de rente laag is, vragen veel mensen zich af wat nou wijsheid is op het gebied van het kopen en verkopen van hun woning. Wat is verstandig? Wat zijn de voor- en nadelen van het eerst kopen van je nieuwe- of juist eerst verkopen van je huidige woning? Ilse van der Galiën, NVM makelaar en taxateur en eigenaresse van Steenhuis Makelaars, licht het graag toe. 

“Je hebt besloten om te gaan verhuizen, maar wat nu? Zet je eerst je huidige woning in de verkoop, met de kans dat je geen nieuwe woning kunt vinden die aan je wensen voldoet en je daardoor dus een tijdelijke overbrugging moet vinden in de huursector? Of heb je juist jouw droomhuis gevonden, koop je deze meteen en loop je het risico dat de verkoop van je oude woning langer duurt dan verwacht? Kortom, wat is wijsheid?” Volgens Ilse van der Galiën zijn er een aantal factoren waarom je voor het één of het ander kiest. Het is dus allereerst van belang om dit tegen elkaar af te wegen.   

De huidige woning verkopen

“Je kunt ervoor kiezen om eerst je huidige woning te verkopen, omdat je geen risico wilt lopen en straks met twee woningen zit ‘opgescheept’. Ten tweede wil je exact weten wat je krijgt bij de verkoop, zodat je het financiële plaatje duidelijk voor ogen hebt. Tot slot kun je hiervoor kiezen, omdat je denkt dat de verkoop van je woning toch niet zo'n vaart zal lopen.” Dit kan een logische keuze zijn, maar volgens Ilse heeft het kopen van een nieuwe woning ook zo z’n voordelen (en nadelen). 

Benieuwd wat jouw huidige woning waard is? 

Bereken in slechts 4 stappen de geschatte waarde van jouw woning!

Een nieuwe woning kopen

“Je koopt een nieuwe woning, nog voordat de oude is verkocht, omdat je juist wel denkt dat je huidige woning snel verkocht wordt waardoor je dus (vrijwel) geen dubbele woonlasten hebt en/of tijdelijk een overbrugging in de huursector moet vinden. Of je hebt juist de mogelijkheden om tijdelijk dubbele woonlasten te kunnen dragen, waardoor het niet als een probleem gezien hoeft te worden. Daarnaast wil je zeker weten waar je naartoe gaat, voordat je je huidige woning verkoopt.”

Op de hoogte blijven van het woningaanbod? 

Schrijf je in voor een GRATIS zoekopdracht en geef jouw belangrijkste woonwensen aan ons door!

Een weloverwogen besluit nemen

Het komt er dus op neer dat iedereen andere wensen en behoeftes heeft op het gebied van het kopen en verkopen van een woning. “Wij denken bij Steenhuis Makelaars daarom graag met je mee en hopen op die manier dat je tot een weloverwogen besluit kunt komen”, aldus Ilse. “Besluit je eerst op zoek te gaan naar een nieuwe woning? Dan schrijven we je in als zoeker, zodat jij als één van de eersten op de hoogte bent van nieuw aanbod in jouw zoekgebied. Daarnaast zetten we samen met jou je woning klaar voor Funda. De stylist komt alvast langs en de fotograaf. Alles wordt alvast in gang gezet. Heb jij vervolgens een prachtige nieuwe woning gekocht? Dan staat je ‘oude’ woning met een druk op de knop op Funda.” 

Gebruik maken van ons verkoopplan? 

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

 • A.H.G. Fokkerstraat 38
  9403 AP Assen
 • +31592318000
 • KvK: 04018792
 • BTW: NL 0013.87.388.B.01
 • IBAN: NL08 INGB 0666298793
Steenhuis Makelaars Zuidhorn B.V.
 • Hooiweg 4a
  9801 AJ Zuidhorn
 • 0594 500 020