Energielabels voor woningen wijzigt per 1 januari 2021

Energielabel voor woningen wijzigt per januari 2021

In Nederland hebben alle huizen een energielabel dat informatie geeft over de energieprestatie ervan. Per 1 januari 2021 wijzigen deze energielabels. Het huidige energielabel wordt dan vervangen door een nieuwer en uitgebreider exemplaar, in navolging van Europese regelgeving.

Energielabels zijn er van A tot en met G, waarbij labelklasse A energiezuinig is en G veel verbetermogelijkheden kent. De labelklasse wordt in het nieuwe label bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik: de hoeveelheid fossiele energie die wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling.

In 2015 heeft iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel ontvangen, gebaseerd op gegevens uit het Kadaster. Het definitieve energielabel kan echter beter of slechter uitpakken en wordt vastgesteld door een erkend deskundige die op afstand de kenmerken controleert.

Dit verandert er per 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 verandert de manier waarop het energielabel wordt bepaald. Het huidige label verdwijnt en hier komt een uitgebreider energielabel voor in de plaats. Het nieuwe label wordt vastgesteld met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800, gebaseerd op Europese CEN-normen.

Momenteel kan je als woningeigenaar online een aantal woningkenmerken doorgeven en wordt het energielabel op afstand vastgesteld. Vanaf januari kan een energielabel alleen nog aangevraagd worden door een gediplomeerd adviseur die voor een gecertificeerd bedrijf werkt.

De adviseur komt langs en neemt in één à twee uur de kenmerken van de woning op. Denk aan afmetingen en oriëntatie van de woning, en aanwezige isolatie en installaties, zoals cv-ketel en zonnepanelen. Op basis van de kenmerken wordt berekend hoeveel energie de woning verbruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Dit maakt het nieuwe energielabel nauwkeuriger. Ook kunnen verbetermogelijkheden zo op maat aangeboden worden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming zullen ook op het label staan. Verwacht wordt dat een nieuw energielabel ook aanzienlijk duurder zal worden.

Het huidige energielabel kan tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via de reguliere, eenvoudige methode. Een definitief energielabel blijft tien jaar geldig.


De waarde van je woning verhogen

Je energielabel door verduurzaming of verbouwing verbeteren is een van de manieren om de waarde van je woning te verhogen. Verduurzaming van een woning vraagt dan wel om een investering, maar wist je dat ongunstige F- en G-energielabels de verkoopopbrengst van koopwoningen met gemiddeld 15.000 euro verlagen?

Ook duurt het gemiddeld een maand langer voordat deze woningen worden verkocht. Dat concludeerde een groep onderzoekers aan de Universiteit van Tilburg. Je huis verduurzamen blijkt dus ook financieel zeker de moeite waard. Én het vergroot je wooncomfort.

Bron: NVM; NU.nl

Vragen | kopen | verkopen | weten wat je woning waard is?