Huis kopen in 2018? De wetgeving is gewijzigd!

Een huis kopen in 2018? Deze wetgeving is per 1 januari gewijzigd!

Ga jij of gaan jullie dit jaar een huis kopen? Houdt dan rekening met o.a. de volgende veranderingen.

1. De maximale lening bedraagt 100% van de waarde van je huis.

Wanneer je een huis koopt betaal je overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris, een financieel adviseur en de makelaar. In 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van je huis lenen. Het maximale hypotheekbedrag is dus lager dan de totale kosten die je betaalt bij aankoop. Mensen die in 2018 een huis willen kopen moeten dus spaargeld hebben (of bij familie, vrienden of kennissen geld lenen) om een huis te kunnen kopen.

Heeft u vragen over het kopen of verkopen van een woning?

Neem dan gerust contact met ons op, voor een vrijblijvende afspraak!

Huis kopen in 2018? De wetgeving is gewijzigd!2. Je kunt iets meer lenen als je met z’n tweeën bent.

Hoeveel je maximaal mag lenen is afhankelijk van je inkomen. Dit maximale leenbedrag wordt door het Nibud bepaald. Het maximale leenbedrag in 2018 gaat omhoog voor met name de inkomens boven de € 45.000,- per jaar. Tweeverdieners mogen meer lenen omdat het 2e inkomen in 2018 voor 70% meetelt. Dit was in 2017 nog 60%.

3. De maximale hypotheekrenteaftrek is lager.

Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente in aftrek kunt brengen, gaat de laatste jaren omlaag. Zo ook per 1 januari 2018. Op dit moment is het aftrekpercentage 49,5%. In 2019 zal dit percentage versneld omlaag gaan.

Huis kopen in 2018? De wetgeving is gewijzigd!

4. Meer lenen voor een energiezuinig of energieneutraal huis.

Als je de woning energieneutraal wilt maken (nul-op-de-meter) mag je maximaal €25.000,- extra lenen. Wil jij energiebesparende maatregelen doorvoeren dan mag je maximaal € 9.000,- extra lenen mits je inkomen minstens €33.000,- per jaar is.

Lees meer

5. Veranderingen NHG.

Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan mag maximale koopprijs € 265.000,- bedragen. Vanaf 2018 ben je niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarentegen heeft een hypotheek met NHG een paar voordelen:

  • NHG kan je restschuld overnemen als je buiten je schuld je hypotheek niet kunt betalen.
  • De rente die je betaalt is vaak iets lager.

Heeft u vragen over het kopen of verkopen van een woning?

Neem dan gerust contact met ons op, voor een vrijblijvende afspraak!

Huis kopen in 2018? De wetgeving is gewijzigd!
6. De oude woning met verlies verkopen in 2018.

Verkocht je de woning na 29-10-2012 met verlies en heb je geld moeten lenen om dit verlies te financieren? Dan was het mogelijk 15 jaar lang de rente over dit bedrag af te trekken. De Belastingdienst betaalde zo een beetje mee. Dit is per 01-01-2018 afgelopen. Verkoop je nu je huis met verlies, dan heb geen recht meer op aftrek van de rente als er een restschuld blijft staan.

Een waardebepaling? Gratis?

Ja zeker, wij laten u graag eerst kennis met ons maken! Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor een informatief gesprek!

Bron: NVM