Mag een makelaar een onderhandeling afbreken? Steven geeft antwoord

Mag een makelaar een onderhandeling afbreken? Steven geeft antwoord

Kandidaat Makelaar Steven van Nus geeft antwoord!

Stel u brengt via de verkopende makelaar een bod uit op een woning. Hierop ontvangt u een tegenvoorstel. De volgende dag belt u opnieuw met de  verkopende makelaar om een nieuw bod neer te leggen. Tot uw verbazing meldt de verkopende makelaar u dat er een tweede geïnteresseerde is die een bod heeft neergelegd en de verkoper heeft aangegeven op dat bod in te willen gaan. De onderhandelingen met u worden daarom afgebroken en u krijgt geen gelegenheid meer een nieuw voorstel te doen. U vraagt zich af of dit zomaar mag. Het antwoord? Ja, dat mag!

Onderhandelen tijdens het bezichtigen

Vaak gaan ook bezichtigingen gewoon door als er onderhandelingen gaande zijn. De verkopende makelaar hoeft dit niet te melden en heeft daar geen toestemming van de biedende partij voor nodig. Een andere partij is dan ook vrij in het uitbrengen van een bod. De verkopende makelaar moet dit bod aan de verkoper doorgeven, omdat hij het belang van de verkoper behartigt. Het bod van de tweede bieder kan invloed hebben op de onderhandelingen.

De opties van de verkoper

De verkoper kan ervoor kiezen om de onderhandelingen af te breken als het voorstel van de tweede partij interessant is en zelfs te verkopen aan deze partij. Niet alleen de prijs, maar ook de randvoorwaarden kunnen voor een verkoper dusdanig interessant zijn om op een voorstel in te gaan. De verkoper is niet verplicht om u in de gelegenheid te stellen een nieuw voorstel te doen. De verkoper had ervoor kunnen kiezen om eerst met u uit te onderhandelen. Als dit voor de verkoper niet tot het gewenste resultaat leidt kan hij de onderhandelingen alsnog afbreken en vervolgens in onderhandeling gaan met de tweede partij.

Een andere optie vanuit de verkoper zou kunnen zijn om beide partijen een uiterst voorstel te laten doen. In dat geval krijgen u en de tweede partij een gelijke kans. Hierbij wordt geen mededeling gedaan over de biedingen. Beide partijen (u en de tweede partij) bepalen zelf wat ze voor de woning over hebben. Natuurlijk zal de verkopende makelaar alle opties duidelijk met de verkoper bespreken, maar uiteindelijk ligt de keuze bij de verkoper.

Meerdere mogelijkheden 

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om onderhandelingen te laten verlopen. Bovendien kan het systeem en de manier van onderhandelen veranderen tijdens het verkoopproces. Wilt u hierover meer informatie neem dan contact op met Steenhuis Makelaars!

Steenhuis Makelaars

Contact opnemen met één van onze medewerkers?