Meldingsplicht en onderzoeksplicht, wat houdt het in?

Meldingsplicht en onderzoeksplicht, wat houdt het in?

Meldingsplicht

Een verkoper heeft een meldingsplicht. Dit houdt in dat hij of zij gebreken direct moet melden aan de koper. Dit geldt ook voor gebreken die niet duidelijk zichtbaar zijn. 

De verkoper dient ook de rechten van anderen op zijn perceel te melden aan de koper. Het recht van de buurman om van het pad gebruik te maken, recht van overpad, is hiervan een voorbeeld. Net als dat de verkoper van een appartement moet melden dat de gebruikte parkeerplaats niet bij zijn appartement hoort. 

Daarnaast kunnen ook specifieke woonomstandigheden meldingsplichtig zijn. Denk aan geluidsoverlast. Als de verkoper van de koper hoort dat hij of zij op zoek is naar een rustige omgeving en de verkoper weet dat de buurjongen elke week drie keer oefent met zijn band, dan is de verkoper verplicht om dat te melden. Door de NVM vragenlijst correct en volledig in te vullen en te beantwoorden vervult
de verkoper zijn mededelingsplicht voor de betreffende onderwerpen.

Onderzoeksplicht voor koper 

Naast de informatieplicht van de verkoper heeft de koper ook een onderzoeksplicht. Dit betekent dat de koper een onderzoek moet (laten) uitvoeren naar alle zaken die voor hem van belang kunnen zijn. Zodat hij of zij zekerheid heeft over de woning. Springt de koper te laks met zijn onderzoeksplicht dan kan dat grote gevolgen hebben.

Verkoper vaak in het voordeel

Worden er gebreken ontdekt na de verkoop van een woning dan wordt de verkoper vaak in het gelijk gesteld. In de praktijk is de verkoper dus vaak in het voordeel. Zo staat ook in het koopcontract vermeld dat je een woning koopt inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Het is voor een koper namelijk heel lastig om te bewijzen dat er bewust informatie is achtergehouden door de verkoper. Hoe bewijs je of een verkoper écht niks van de gebreken af wist, of dat hij dit bewust verzwegen heeft? Het is vaak ook lastig om te bewijzen of een gebrek al vóór de overdracht aanwezig was. Was het lampje van de vaatwasser al stuk en deed de oven in de combimagnetron het ook al niet voor de overdracht? Daarbij is de koper zelf verantwoordelijk voor het onderzoeken van de staat van de woning. Hij kan dit zelf doen of hij kan een aankoopmakelaar in de arm nemen, die hier meer verstand van heeft. 

Tip voor de koper

Neem een aankoopmakelaar mee. Door ervaring met de onderzoeksplicht en wetende wat belangrijk is, wordt deze grondig uitgevoerd. Toch nog onverwachte gebreken na de aankoop? Maak foto’s of leg dit vast op video en meld het direct bij de verkopende makelaar of de verkoper. 

Vragen?

Bel ons via 0592 - 318 000 voor een vrijblijvend en gratis servicegesprek over de aankoopmogelijkheden.