Stappenplan voor het kopen van jouw eerste huis

Eerste huis kopen
Eerste huis

1. Wat mag én kan jouw droomhuis kosten?

Waarschijnlijk begin je het liefst direct met zoeken naar jouw nieuwe droomhuis. Heel begrijpelijk! Bepaal eerst wat je wil en kan besteden. Bedenk ook goed wat je maandelijks aan wonen wílt uitgeven en hoeveel je wilt besteden aan overige, leuke dingen, ontspanning. Willen je ouders misschien meebetalen aan de woning?

Wat kan je doen? 

  • Maak een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur. De adviseur brengt jouw financiële situatie in kaart, berekent jouw mogelijkheden en de daarbij behorende financiële gevolgen.

Al een huis op het oog?

Bereken met onze waardetool de geschatte waarde van misschien wel jouw potentiële woning!

Interieur

3. Tijd om te oriënteren

Je hebt je wensen op de rij gezet en weet wat je zoekt. Nu kan de huizenjacht beginnen!

Wat kan je doen?

  • Kijk op Funda om te zien welke woningen te koop staan.
  • Laat je bij ons kantoor vrijblijvend inschrijven als zoeker. Zo blijft je op de hoogte van het nieuwste aanbod.
  • Ga huizen bezichtigen om zo je wensenlijst bij te stellen of aan te vullen. Door te kijken en te beleven kom je er achter wat je wel maar ook zeker wat je niet wilt.

Let op! Je hebt als koper onderzoeksplicht. Dat betekent dat je goed moet kijken naar o.a. de bouwkundige staat van het huis, maar ook van de schuur en/of garage. Staat er iets op de grond van de buren of hebben de buren iets op ‘jouw grond’ gebouwd? Zijn er onderdelen van het huis aan vervanging toe? Welke extra kosten brengt vervanging/herstel met zich mee?

Kom je er niet uit? Zie je door de stenen het huis niet meer? Wij helpen je graag. Samen zetten we jouw wensen op een rij. We gaan samen op zoek naar het huis dat bij jouw past.

Droomhuis gevonden? 

Schakel onze aankoopmakelaar in om alles rond te maken! 

Financiering

5. Ja, je weet het zeker!

Je hebt jouw droomhuis gevonden! Je hebt alles goed en grondig onderzocht en weet het zeker. En nu? Nu wordt het echt spannend. Het is tijd om een bod uit te brengen.

Het kopen van een huis is een flinke stap! Natuurlijk kan je deze stap alleen zetten, maar praat eens met één van onze makelaars wat de mogelijkheden zijn om jou van A tot Z te begeleiden.

Wat kan je doen? 

  • Bedenk goed dat de verkopend makelaar de belangen van de verkoper behartigt! De makelaar is er voor de verkoper en zal er alles aan doen om er voor de verkoper het beste uit te halen.
  • Het is belangrijk om van te voren een goede waardebepaling van het huis te doen, om zo een goed bod uit te brengen. Bedenk ook goed wat je maximaal voor het huis wilt betalen.
  • Breng je openingsbod uit en geef daarbij ook je randvoorwaarden aan. Denk hierbij aan de datum dat je de sleutel zou willen ontvangen en vergeet je voorbehouden, zoals financiering niet.

En nu? Afwachten hoe de verkopende partij reageert.

Twijfel je? Bij ons ben je van harte welkom voor een gratis servicegesprek, zodat je weet wat je van ons mag en kan verwachten tijdens het hele aankooptraject. Plan een afspraak door te bellen met ons kantoor via 0592-318000 of mail naar info@steenhuis.nl.

Stappenplan voor het kopen van jouw eerste huis

7. De financiering aanvragen

Zodra het koopcontract is getekend, kan jouw hypotheek aangevraagd worden. In het koopcontract is vastgelegd hoe lang je hiervoor de tijd hebt. Houd er wel rekening mee dat deze stap tijd kan kosten, een hypotheekaanvraag duurt soms langer dan verwacht en vergt vaak een hoop papierwerk. Een hypotheekadviseur weet je hierin goed te begeleiden.

Advies

Zoals je ziet komt er heel wat kijken bij het kopen van een woning. Het is niet zomaar even een kwestie van kijken en kopen.  Weet je niet hoe je dit het beste kan aanpakken of zie je het niet zitten dit alleen te doen? Wij kunnen je helpen, adviseren en begeleiden van begin tot eind. Maak eens een afspraak met één van onze makelaars en wie weet woon jij volgend jaar in je eigen droomhuis.

Ook van plan binnenkort je eerste huis te gaan kopen?

Neem dan contact met ons op voor een afspraak en wij vertellen je er alles over!