Heeft jouw woning wel of geen energielabel?

Energielabel woning

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen.

Het energielabel geeft aan of de woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen.

Steenhuis Makelaars | Energielabel

Verplicht energielabel

Het label is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een label niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.

Toezicht op energielabel
De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een geldig label is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen.

Bron: Rijksoverheid

Heeft mijn huis al een energielabel?

Controleer hier of jouw woning al een label heeft. Als er een label is, kan je deze hier downloaden door in te loggen bij 'mijn overheid' en te kiezen voor "Wonen" en vervolgens "Kadastrale gegevens".

Mijn woning heeft geen energielabel. Wat nu?

Als er geen label gekoppeld is aan jouw woning, dan zal je er één moeten laten opstellen. Op internet zijn diverse partijen die dit voor jou kunnen uitvoeren. Vanuit Steenhuis hebben wij prettige ervaringen met Ek Labels.