Makelaars en het grote misverstand

Steenhuis Makelaars | Het grote misverstand

Denk je aan een makelaar, dan denk je aan iemand die bemiddelt tussen koper en verkoper, toch? Ja, dat klopt, maar laten we het iets genuanceerder bekijken. De makelaar van de verkoper behartigt de belangen van de verkoper, net zoals een aankoopmakelaar er exclusief voor jou als koper is. Verwacht dus niet dat ‘de makelaar’ voor beide partijen de beste deal probeert te maken.

Wie betaalt, die bepaalt

Laten we er geen doekjes om winden: de verkoopmakelaar wordt betaald door de verkoper en… wie betaalt, die bepaalt. De verkoper schakelt de makelaar in om het huis zo gunstig mogelijk te verkopen, tegen de beste voorwaarden en voor de hoogst haalbare prijs. En die hoge prijs komt uiteraard uit de portemonnee van de koper, oftewel, uit jouw portemonnee.

De verkoopmakelaar hoort erbij

Bijna alle verkopers nemen een makelaar in de arm, omdat ze willen dat hun huis zo aantrekkelijk mogelijk op de markt verschijnt. Daarnaast biedt het ook rust en zekerheid om alles aan een professional over te laten. De verkoop van een woning vergt namelijk veel, net als de aankoop ervan. Tenzij je precies weet wat je doet, is het handig om als koper ook een professional aan je zijde te hebben, iemand die dezelfde taal spreekt als de verkoopmakelaar.

Onderzoeksplicht als koper

Als koper heb je een onderzoeksplicht die je zo goed mogelijk moet vervullen. Verzuim je dit en ontstaan er na de koop problemen, dan loop je het risico dat jouw zaak weinig tot geen kans maakt. Je wordt dan verweten dat je beter had moeten onderzoeken. Tijdens het onderzoek kan je informatie ontdekken die ervoor zorgt dat je het huis alleen tegen een lagere prijs wilt kopen, of misschien zie je zelfs helemaal af van de koop. Zonder de juiste handvatten wordt dit een zeer moeilijke onderhandeling.

Meer dan alleen de prijs

Bouwkwaliteit, asbest, uitbreidingsmogelijkheden - al deze factoren spelen een rol bij de vraag: wat is het huis echt waard? Een aankoopmakelaar kan je helpen deze vraag te beantwoorden. Aangezien je maar een paar keer in je leven een huis koopt, is het inschakelen van een professional helemaal geen gek idee. Een aankoopmakelaar is er speciaal voor jou als koper, zonder de belangen van de verkoper mee te laten wegen. Dus vraag jezelf zeker af of jij, net als de verkoper, ook zo’n professional aan je zijde nodig hebt.

Steenhuis Makelaars | Het grote misverstand

Weten wat je van Steenhuis Makelaars als aankoopmakelaar mag en kan verwachten? Maak een afspraak met één van onze makelaars voor een gratis en vrijblijvend servicegesprek. Je kan ons bereiken via 0592-318000 of info@steenhuis.nl of door het onderstaande contactformulier in te vullen.

Tot binnenkort!