Een dag van onze fotograaf Miranda Drenth

Steenhuis Makelaars | Miranda Drenth
Steenhuis Makelaars | Miranda Drenth

Ondernemend samenwerken!

Ik kan het me nog goed herinneren; Op een koude novemberdag in 2010, exact 11 jaar geleden, was ik was ergens een woning voor een makelaar aan het fotograferen. De telefoon zoemde in m’n jaszak. Het nummer herkende ik niet, dus ik nam aan dat het iemand was die een afspraak wilde maken voor een fotografie-opdracht. “Goedemiddag, je spreekt met Ilse van der Galiën, Steenhuis Makelaars in Assen. Ik heb gehoord dat jij gespecialiseerd bent in het maken van interieur- en exterieurfotografie en dan met name van woningen”. Terwijl ik haar vraag bevestigde met een ja, ging er door m’n hoofd een zin van “Wow, Steenhuis… Stel je toch eens voor dat ze me vraagt om de in de verkoop komende woningen te gaan fotograferen. Dat zou werkelijk súpergaaf zijn”.

En dat deed ze, maar ze wilde wel eerst kennismaken. Kort daarna zaten we gezellig aan de koffie op het kantoor van Steenhuis. Eerst maar even een paar woningen fotograferen en dan kijken we wel of we verder gaan. Ik vond het een prima plan.

In december 2011 fotografeerde ik ‘mijn eerste woning’ voor Steenhuis, inclusief hoogtefoto’s. We zijn inmiddels bijna 11 jaar verder. De tel ben ik kwijt, maar het zullen er inmiddels rond de 1000 woningen zijn, die ik voor Steenhuis heb mogen fotograferen. Daar ben ik niet alleen erg trots op, maar in die 11 jaar is er tevens een bijzondere band ontstaan, met het complete Steenhuis-team. We hebben elkaar leren kennen en hierdoor is er een hele prettige, maar toch zakelijke samenwerking ontstaan, wat heeft gezorgd voor een vloeiende workflow. En daar wordt iedereen blij van. Waardevol ondernemend samenwerken!

Wat brengt vandaag?

De wekker gaat altijd te vroeg, maar als ik eenmaal ben opgestaan, ben ik AAN en heb zin om te gaan fotograferen. Er is genoeg te doen. Na m’n ontbijt en een sterk bak koffie, zie ik in m’n agenda weer een paar mooie opdrachten staan, waaronder weer een paar woningen van Steenhuis Makelaars.

Bij vandaag staat o.a. ‘STH-S’. Mijn codewoord, wat betekent dat ik bij Steenhuis een sleutel ga ophalen om een woning te gaan fotograferen, waar op dat moment óf niemand meer woont óf de verkopers zijn aan het werk. Ik ben altijd dankbaar voor het vertrouwen dat onbekenden mij in hun woning laten. Ik kijk er altijd naar uit om een sleutel te halen, want dan zijn er ook altijd even de altijd gezellige ‘social-talk’ momentjes met wie er op dat moment op kantoor is.

Dat is straks. Eerst pak ik m’n camera’s, de statieven, de Matterport en ga eerst op weg naar de eerste woning. De enthousiaste verkopers hebben de voordeur al open gedaan en staan even verderop in de hal om me te verwelkomen met een zwaai. We leven per slot van rekening nog steeds in Corona-tijd…

Steenhuis Makelaars | matterport

En dan volgt de Matterport. Het apparaat lijkt op een zwarte schoenendoos op een statief. Maar als je goed kijkt, zie je héél veel laserstraaltjes. Hiermee scan ik de hele woning in. Om de paar meter plaats ik het apparaat, welke dan ronddraait en heel veel informatie verzamelt d.m.v. de laserstralen.

Steenhuis Makelaar | Virtuele tour

Elke plaats waar het apparaat heeft gestaan, wordt weergegeven met nummers. Dat wordt verwerkt in een Virtual Reality Tour. Je kunt dan letterlijk van achter je pc door de betreffende woning heen ‘lopen’. In deze coronatijd een ideale en veilige manier om woningen te bezichtigen.

Na ongeveer 2 uur ben ik klaar en laat de verkopers weten dat ik binnen 48 uur alle foto’s en de Virtual Reality Tour digitaal bij Steenhuis Makelaars aflever. Ik wens hun veel succes met de verkoop van hun woning én natuurlijk heel veel geluk op de nieuwe plek!

Koffie

Op naar het kantoor van Steenhuis, het zal één van de laatste keren zijn op het oude adres in het centrum van Assen. De grote verhuizing zit eraan te komen. Een ander pand, een andere locatie, die overigens véél beter bereikbaar is. Spannend!

Ha, wat leuk… Ik zie Alette en Wendy al zitten op het moment dat ik aan kom rijden. Gezellig. Bij binnenkomst hoor ik Liona en Evelien me groeten en ik zie nog nét twee handen zwaaien van de makelaars Ilse en Jelmer, die een deur achter zich sluiten, om in overleg te gaan. De koffie staat al klaar, we nemen even de tijd voor de gezellige social-talks, ik krijg de sleutels van Alette en ik ga weer op pad.

Elke dag is weer anders

Tevreden stap ik in de auto. Terwijl ik ergens een rustig plekje zoek om even een korte pauze te nemen en te genieten van de natuur en de vogels, kijk ik in m’n agenda. Er staan veel diverse, mooie foto-, video- en drone-opdrachten voor diverse opdrachtgevers in. Van het plaatselijke installatiebedrijf, tot grote MKB-bedrijven en zelfs de Provincie Drenthe. Trots en dankbaar, dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. En dat al bijna 15 jaar. Élke dag is weer anders, élke dag ben ik weer ergens anders, élke dag maak ik weer iets anders mee en élke dag geniet ik van wat ik doe. Met een glimlach start ik m’n bus, op weg naar de volgende ‘Steenhuis-woning’.

En daar komt de zon aan. Mooi voor de foto’s. Aan de slag!

Dank je wel Ilse, voor dat ene telefoontje exact 11 jaar geleden!