Financiële zekerheid met NHG: Wat is het en hoe helpt het jou?

NHG: Een financieel vangnet voor huizenkopers

Je staat lekker in het leven, alles lijkt op rolletjes te lopen en dan verlies je plotseling je baan door een reorganisatie. Het inkomen valt weg en de hypotheek wordt een zware last. Of je besluit uit elkaar te gaan, maar in je eentje de hypotheek betalen lijkt onmogelijk. In zulke situaties kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een reddingsboei zijn.

Wat doet NHG en waarom zou je kiezen voor NHG?

Steenhuis Makelaars | NHG
100%
min
100%

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en is een vangnet voor situaties waarin je buiten je schuld de hypotheek niet meer kunt betalen. Het biedt bescherming voor zowel huizenkopers als geldverstrekkers, wat zorgt voor extra zekerheid. Waarom zou je kiezen voor NHG? Het biedt de geldverstrekker meer zekerheid, wat kan leiden tot rentekorting tot wel 0,4%, wat jou lagere maandlasten kan opleveren.

Energiebesparing met NHG: Extra financiële ruimte

Bij de aankoop van een energiezuiniger huis kan je met NHG 6% meer lenen. Dit geld kan je gebruiken voor maatregelen zoals isolatie, energiezuinig ventilatiesysteem, hoog rendement beglazing, energiezuinige deuren of kozijnen, zonnepanelen, warmtepomp, of een douche-warmteterugwinningssysteem.

Voorwaarden en kosten van NHG

NHG-voorwaarden zijn er onder andere voor maximale hypotheekbedragen, hoofdverblijfvereiste, borgtochtprovisie en identificatievereisten. De kosten voor NHG, borgtochtprovisie genaamd, zijn een investering in extra zekerheid en voordelen in onvoorziene omstandigheden.

Kwijtschelding met NHG: Hulp bij financiële tegenslagen

Als je je huis verkoopt en de opbrengst is lager dan de aankoopprijs, kan NHG helpen, maar onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld bij overlijden, arbeidsongeschiktheid, ontslag buiten jouw schuld of een relatiebreuk waarbij de hypotheek op beider namen staat.

BKR registratie en nieuwe NHG-Grens in 2024

Steenhuis Makelaars | NHG
100%
min
100%

Bij verlies bij de verkoop van je huis meldt de bank dit bij het BKR. NHG kan de restschuld betalen, wat wordt gemeld met een einddatum van de registratie, die nog 5 jaar zichtbaar blijft. Vanaf 1 januari 2024 is de NHG-grens verhoogd naar €435.000,-. Dit betekent meer financiële ruimte voor jou bij het aanvragen van een hypotheek met NHG voor huizen met een koopsom tot €435.000,- op voorwaarde dat de overdracht na 1 januari 2024 plaatsvindt.

Een kans voor meer mogelijkheden in 2024!